Restauratie NYMA watertoren, Nijmegen

De voormalige fabriekswatertoren op het NYMA terrein in Nijmegen gaat een nieuwe toekomst tegemoet dankzij een succesvolle samenwerking tussen NYMA makersplaats, het Nationaal Restauratiefonds, de Provincie Gelderland en gemeente Nijmegen. Deze gemeenschappelijke financiering is een belangrijke mijlpaal in het herstel van dit gemeentelijke monument.

De kenmerkende monumentale watertoren aan de Waal, te midden van oude industriële panden op het NYMA terrein is in de wijde omgeving te zien. De betonnen watertoren stamt uit 1929 en deed naast watertoren dienst als schoorsteen van de NYMA kunstzijdespinnerij. Het is een unieke watertoren in Nederland: de enige die bovenop een ander gebouw staat omdat een concurrerende kunstzijdespinnerij voorkwam dat de NYMA verder kon uitbreiden. Het voormalig fabrieksterrein van de NYMA wordt momenteel getransformeerd tot een levendige hotspot in Nijmegen.

Publieksgerichte bestemming

De watertoren gaat onderdeel uitmaken van NYMA makersplaats en wordt niet alleen gerestaureerd, maar ook herbestemd om diverse functies te huisvesten. Het biedt ruimte aan zo’n 800m2 programma. Op de begane grond komt een restaurant (annex kantine). De toren op het dak van de NYMA fabriek biedt straks ruimte aan workshops, vergaderingen, congressen en exposities. Daarboven bevindt zich nog een panoramabar met een adembenemend uitzicht over Nijmegen en omgeving welke voor iedereen toegankelijk is. Architectenbureau Eek & Dekkers is nauw betrokken bij het project en heeft een nieuw ontwerp gemaakt. Het doet recht aan de geschiedenis en tegelijkertijd laat het de nieuwe functies in de watertoren passen als een Zwitsers uurwerk met oog voor duurzaamheid.

Samenwerking verschillende partijen

De herontwikkeling van de NYMA watertoren komt na een voorbereidende fase van ruim 3 jaar van de grond doordat alle neuzen dezelfde kant op staan. Het project kost in totaal meer dan 2 miljoen euro. Omdat dit bancair niet te financieren is stond het Nationaal Restauratiefonds NYMA makersplaats bij in het verstrekken van een laagrenterende lening vanuit het Gelders Monumentenfonds. De gemeente Nijmegen heeft € 500.000,- beschikbaar gesteld voor het in stand houden van de watertoren als gemeentelijk monument en ook de Provincie Gelderland stelde vanuit de subsidieregeling Functioneel gebruik erfgoed € 500.000,- beschikbaar zodat dit bijzondere Gelderse erfgoed niet verloren gaat en een publieksgerichte bestemming krijgt.