Steenfabriek Hylkema -Delfzijl met sloop bedreigd

Projectontwikkelaar Progres RE Invest uit Maarheeze eist van de gemeente Delfzijl een sloopvergunning voor de oude steenfabriek aan de Weg naar den Dam. De vastgoedbezitter wil er na sloop een Aldi-supermarkt bouwen.

Delfzijl kan sloop van de fabriek niet tegenhouden, aldus het bedrijf maandag bij de Raad van State in Den Haag. Delfzijl wil de steenfabriek niet slopen en meent dat de zaak juridisch goed is dichtgetimmerd. De gebouwen van de steenfabriek vallen namelijk onder een sloopverbod van de provincie.

Dit sloopverbod staat in een provinciale verordening die speciaal gemaakt is voor het aardbevingsgebied. De provincie wil daarmee voorkomen dat belangrijk cultureel erfgoed verdwijnt. Het sloopverbod geldt voor karakteristieke gebouwen die nog niet door de gemeente zijn beschermd in een bestemmingsplan.

Progres zegt dat het bestemmingsplan Delfzijl Kern West wel degelijk karakteristieke panden beschermt. De steenfabriek had ook in het bestemmingsplan beschermd kunnen worden, maar kennelijk heeft de gemeenteraad daar niet voor gekozen, aldus Progres.

Omdat de gemeente bescherming wel heeft onderzocht en afgewogen is het sloopverbod van de provincie niet van toepassing op het bestemmingsplan, zegt de advocaat van de projectontwikkelaar.

Delfzijl is ervan overtuigd dat Progres ongelijk heeft, maar liet voor de zekerheid toch de monumentencommissie opschrijven dat de steenfabriek 'karakteristiek' is.

.