Kantoorgebouw Oliefabriek Insulinde krijgt nieuwe bestemming

Het voormalige kantoorgebouwtje uit 1913 van de NV Oliefabrieken Insulinde aan de Cruquiusweg in de Amsterdamse haven blijft behouden. Jarenlang was het markante gebouw met het tegeltableau onderhevig aan verwaarlozing.  Erfgoedvereniging Heemschut heeft jarenlang gestreden voor behoud van dit markante voorbeeld van havenarchitectuur uit het begin van de 20e eeuw. 

Ontwikkelaar en belegger Amvest, eigenaar van de voormalig gebouwen van de oliefabriek, heeft een herontwikkelingspaln voor het gebouw en de omgeveing gemaakt, waarbij het Cruqiuseiland het levendige, nieuwe hart van het Cruquiusgebied wordt met horeca, plek voor kleine ondernemers en speelgelegenheid en dat alles in een groene setting.

De oorspronkelijke bebouwing wordt gerenoveerd en herbouwd met speciale aandacht voor behoud van karakteristieke details zoals het tegeltableau als verwijzing naar het exotische verleden. Huisje Insulinde is in verband met zichtlijnen ietsje verplaatst maar is herbouwd. Er komt een kleinschalige bierbrouwerij met proeflokaal in van Bruut Bier en gaat rond de zomervakantie open.