Crowfundingcampagne voor stoomsleepboot ''Noordzee'', Den Helder

Om de laatste fase van de omvangrijke restauratie van de unieke, zeegaande stoomsleepboot Noordzee te kunnen financieren is door de Stichting Stoomsleepboot Noordzee een crowdfundingcampagne gestart. Deze loopt tot eind november 2018 en is samen met crowdfundingspecialist Voordekunst uit Amsterdam opgezet.

De kolengestookte stoomsleepboot Noordzee, in 1922 in opdracht van Blohm+Voss uit Hamburg op de naburige werf van Janssen & Schmillinsky gebouwd, is al vanaf 1976 in Nederland actief. In dat jaar werd de sleper voor de sloop behoed door luxejachtenbouwer Kees Jongert uit Medemblik, die de sleper na een restauratie weer bedrijfsmatig de vaart bracht. Na zijn overlijden, in 2010, raakte de sleper in ongebruik, waardoor de conditie snel terugliep. In 2016 deed de huidige eigenaar, de Stichting Stoomsleepboot Noordzee, een ultieme poging om de Noordzee van de ondergang te redden. Hiervoor werd de sleper overbracht naar Museumhaven Willemsoord in Den Helder, waar een enthousiaste groep vrijwilligers zowel de restauratie als de fondsenwerving ter hand nam. En met succes.

Inmiddels is onder andere de afgekeurde stoomketel vervangen, is groot onderhoud uitgevoerd en zijn de romp en het bovenwaterschip van boven tot onder opnieuw geconserveerd. Het restauratieproject is nu in de laatste fase beland. Deze omvat het aansluiten van al het leidingwerk van de ketel op de bestaande installaties, het behalen van de benodigde certificeringen en het compleet vaarklaar maken van de sleper. Hiervoor is nog een bedrag van circa 40.000 euro nodig. Om dit bedrag bijeen te krijgen, is samen met crowdfundingspecialist Voordekunst uit Amsterdam een korte crowdfundingcampagne opgezet. Informatie hierover is te vinden op een speciale projectpagina op de site voordekunst.nl/noordzee. Via deze pagina kan ook worden gedoneerd. Voor donateurs zijn leuke tegenpresentaties bedacht.

Doel is om de stoomsleper begin 2019 weer volledig onder stoom in de vaart te brengen. Als dit lukt, kan deze als blikvanger van Museumhaven Willemsoord fungerende sleper weer voor vaartochten, deelname aan evenementen, sinterklaasintochten en diverse educatieve doeleinden worden ingezet. En is hiermee tevens een uniek nautisch monument voor het nageslacht behouden gebleven. 

Voor nadere informatie:

Stichting Stoomsleepboot Noordzee

Paul Schaap

Tel: 0223-531800