OYFO, voorheen Techniek Museum HEIM.

 

Contact

Industriestraat 9, 7553 CK Hengelo (O)
Tel: 074-2430054


info@oyfo.nl
www.techniekmuseumheim.nl 

 

 

Het Techniekmuseum HEIM is en stiching: St. Hengelo's Educatief en Industrieel Museum. De stichting heeft een bestuur, daarnaast is er een directie en een kleine staf. In totlaa zo'n 6,5 Fte. Tevens heft het museum een grote vrijilligersgroep. Sinds  januari 2015 is de tichting samen gegan met Crea, centrum voor Kunstzinnige Vorming. Samen vormen zij nu de Stichting Hengelo's Educatie Industriemuseum & Crea, centrum voor Kunstzinnige Vorming.

Ontdek de wereld van techniek!

Welkom bij Oyfo Techniekmuseum, de schatkamer van het industrieel erfgoed in het oosten van Nederland. Geniet van de grommende, tikkende, zuigende en ronkende machines.

Bekijk de prachtige collectie, zet machines zelf in beweging, bedien de interactieve wereldbol en speel games! Alles is aanwezig om iedereen in het gezin enthousiast te laten worden over techniek

Het bestuur is als volgt samengesteld:

Willem Waninge- voorzitter

Francicus Johannes Diepman- penningmeester

Jessica Helena ten Hofte- Visser, secretaris

Josefinus van Beem, algmeen lid

Lous Geeke Kerkhof, diecteur

 

Textiel
In de textielafdeling staan onder andere twee oude handweefgetouwen van meer dan 150 jaar oud en natuurlijk ook modernere weefmachines onder andere afkomstig uit de Hengelose Trijpweverij. Maar ook de hitech-weefsels van TEN CATE komen aan bod.

 

Werktuigbouw
De meeste machines en motoren zijn afkomstig van het bekende bedrijf Stork. Te zien zijn onder meer (modellen van) stoommachines, dieselmotoren voor landinstallaties en scheepvaart en een maquette van een rietsuikerinstallatie.

Electrotechniek
Heemaf en Hazemeijer (later Holec en nu Eaton) waren de elektrotechnische reuzen van de Twentse industrie. Motoren, generatoren, schakelmateriaal, huishoudelijke artikelen, hoog-, midden- en laagspanningsapparatuur en meetinstrumenten zijn de getuigen van deze hoogwaardige industrie.

Radar en detectie
Hollandse Signaalapparaten (nu THALES Nederland) was een wereldspeler in de markt van de detectie- en radartechniek. In deze zalen is de geschiedenis van 70 jaar ontwikkeling op dit hitech gebied te volgen. De toekomst beleeft u in THALES NU.

Telecom
Hoe gaat dat nu eigenlijk, telefoneren? Het museum heeft de 100-jarige geschiedenis van het Nederlandse telefoonstelsel in beeld gebracht in een speciale zaal voor telecommunicatietechniek. Er staat een complete elektromechanische telefooncentrale. De ontwikkeling van de telegrafie is te volgen van seinsleutel tot telex.

Procestechniek
Zout wordt sinds 1918 in het Twentse Boekelo gewonnen. Zout is het belangrijkste grondstof voor chloor, dat in ontelbare andere producten is verwerkt. AKZO NOBEL laat dit in de afdeling procestechniek op een speelse manier zien.

Twente Nu
Wat maakt STORK tegenwoordig? Wat zijn de industriële activiteiten van SIEMENS? Hoe werkt de glasvezelkabel van de TWENTSE KABEL? Wat is duurzame energie van ESSENT? Wat zijn de nieuwste ontwikkelingen bij EATON/HOLEC? 
Antwoord op al deze vragen vindt u in de afdeling TWENTE NU.

Educatie
Zien, doen en beleven!
De jeugd maakt kennis met techniek in de vorm van ontdektochten, de­mon­straties, en rondleidingen. En vervolgens de handen uit de mouwen steken in het op de tweede etage gesitueerde Technolab. Dit bestaat uit een Doe-lokaal, Constructielokaal, Erfgoedlokaal, Practicum en befaamde ‘Spel der Techniek’.

Zakelijk
Het Twents Techniekmuseum HEIM is voor bedrijven en instellingen een ideale ontmoetingsplaats met historische allure. Het museum leent zich bij uitstek voor vergaderingen, presentaties van nieuwe producten, branchemeetings, symposia & lezingen, tentoonstellingen, onderwijsprojecten en tal van andere evenementen. Dit alles aangevuld met de nodige horecafaciliteiten. Tip: het museum is ook een leuke en leerzame bestemming voor uw bedrijfs- of afdelingsuitje.

Kijk voor gedetailleerde informatie op www.techniekmuseumheim.nl

Openingstijden:
dinsdag t/m vrijdag 11.00 - 17.00 uur 
zaterdag, zon- en feestdagen 14.00 - 17.00 uur 
Maandag gesloten

Parkeren
Het museum heeft geen eigen parkeerterrein, maar er is altijd voldoende parkeerruimte op de gratis parkeerterreinen rond het museum(zie kaartje). 

Bereikbaarheid openbaar vervoer
Vanaf NS-station Hengelo Zuidzijde: te voet (5 minuten lopen): neem de zuid-uitgang NS-station, ga rechtsaf en na 150m linksaf (Lansinkesweg). Rechtdoor lopen (tussen Siemens-fabrieken door) de Industriestraat in. Na 500m links vindt u het Twents Techniekmuseum.