Textielindustrie in Winterswijk en omstreken

Textielindustrie in Winterswijk & omstreken door Arjan Ligtenbarg, 320 pagina’s, geïllustreerd. Prijs 29,50, verkrijgbaar of te bestellen bij de boekhandels Kramer en Holders, ISBN 978-90-828336-2-1.In dit groots opgezette overzichtswerk wordt een alomvattend beeld gegeven van de textielindustrie in Winterswijk, en omliggende plaatsen als Eibergen, Lichtenvoorde en Aalten. De grote Winterswijkse weverijen verdwenen in de jaren '60 tot ca. 2000.De confecteiindustrie bleef nog lang omvangrijk.

De Winterswijke auteur  Arjan Ligtenbarg heeft de historie van de textielindustrie in dit deel van de Achterhoek  vastgelegd in dit monumentale boekwerk. De textiel loopt als een rode draad door de geschiedenis van Winterswijk en omliggende gemeenten. 

De opkomst, bloeitijd en neergang ervan hebben een beslissend stempel gedrukt op het dorp en zijn inwoners. Veel oudere Winterswijkers weten het nog als de dag van gisteren, het neerhalen van de oude fabriekspijpen die decennialang het dorpsbeeld bepaalden.
De ene na de andere textielfabriek ging failliet: eerst Meijerink in 1964, de Tricot in 1978 en als klapstuk de Batavier in 1980. Daarmee veranderde Winterswijk in een ‘sloopdorp’, zoals Gerrit Komrij het cynisch omschreef. 

Alle textiel- en confectiefabrieken in de regio worden beschreven , met een overdaad aan illustratiemateriaal, waaronder historische foto's en prachtige reclameafbeeldingen, in kleur en in zwart-wit. 

Arjan Ligtenberg: de Textielindustrie in Winterswijk en omstreken. Winterswijk, A. Ligtenbarg, 2019. 320 blz., ill., lit.opg. ISBN 978-90-82833621. Prijs: € 29,50. Verkrijgbaar of te bestellen bij de boekhandels Kramer en Holders in Winterswijk.