Tentoonstelling Tomeloze Ambitie; haventekeningen Ed van der Zanden

Tentoonstelling haventekeningen Ed van Zanden

Tentoonstelling haventekeningen kunstenaar Ed van Zanden
TOMELOZE AMBITIE – De Rotterdamse Haven 1923 – 1983
Tentoonstelling van 10 februari t/m 12 april in Hotel Pincoffs

Rotterdam was nog niet de bruisende stad van nu. Het was een grijze periode vol kaalte en leegte. Alles stond in het teken van de naoorlogse wederopbouw. Kunstenaars hadden geen groot aanzien. Ze werden beschouwd als uitvreters die in café Pardoel tegen elkaar aan schurkten, honderduit praatten over hun eigen ellende en ondertussen elkaars vriendinnen versierden.
In dit Rotterdam, in deze stinkende, grauwe havenstad waar rookpluimen en roetwolken tot de vaste inventaris behoorden, werkte Ed van Zanden gestaag aan een bijzonder oeuvre. Met de vaste hand en de precisie van een Zwitserse uurwerkmaker en met potlood, pen, krijt en inkt als zijn chirurgisch gereedschap legde hij stukje voor stukje zijn omgeving vast.
Met zwarte lijnen en donkere silhouetten schiep hij een nieuw soort Rotterdam. Een Rotterdam waar de rauwe romantiek van de haven een glansrijke hoofdrol kreeg.
De liefde voor constructies was Van Zandens grootste inspiratiebron. Huizen, kades, kranen, schepen, sluizen, tanks, elevatoren, maar ook de stations, perrons en tunnels van de Londense metro konden hem bijzonder bekoren. Zelfs gezichten zag hij als constructies.