Tentoonstelling ''Amsterdam, stad van bier en brouwers''

Amsterdam bierstad. Dat geldt al sinds de 14e eeuw toen de stad samen met Medemblik werd aangewezen als enige invoerhavens voor bier uit Duitsland. Later werd de huidige wereldmarktleider Heineken hier opgericht. En vandaag de dag telt Amsterdam meer dan 45 brouwerijen, waarmee de stad veruit de meeste brouwers van Nederland telt.

In de tentoonstelling in het Amsterdam Museum wordt de bezoeker vanuit het heden naar het verleden geleid. Je begint in de recente craftbeer-revolutie van kleine brouwerijen en gaat via de opmars van pils eind 19e eeuw naar het begin van Amsterdam als stapelmarkt voor Duits hoppenbier in de 14e eeuw.

Er bestaan wereldwijd zo’n 400 verschillende biersoorten. Afhankelijk van de ingrediënten varieert de smaak van zuur tot zilt en van bitter tot zoet, maar ze worden allemaal gemaakt volgens hetzelfde procedé. In de tentoonstelling ontdek je de verschillende smaken en grondstoffen, maar leer je ook meer over bijvoorbeeld de rol die hop speelt bij de houdbaarheid.

Vanzelfsprekend besteedt de tentoonstelling veel aandacht aan Amsterdamse brouwers van nu. Zo fungeert De Prael als sociale werkplaats en zet Troost restafval om in brood of elektriciteit. Maak kennis met de vele brouwers van de stad.

Bier was eeuwenlang volksdrank nummer één. Omdat water niet schoon was en wijn te duur dronk iedereen het, zelfs kinderen. Maar meer dan vroeger worden nu vraagtekens gezet bij de productie en consumptie van bier. Daarom wordt in de tentoonstelling ook aandacht besteed aan de ecologische footprint van brouwerijen, het macho-imago dat bier lange tijd had, en de sociale en medische gevolgen van alcoholgebruik.

In 1806 telde Amsterdam al 1793 bierhuizen en tapperijen, en nog steeds wemelt het in de stad van de kroegen. Een biertentoonstelling zonder een café is niet af. En daar horen ook de sporen bij die de cafécultuur heeft achtergelaten in de kunst. Van Gabriël Metsu’s 17e-eeuwse portret van een oude drinker tot Gijs Assmanns hedendaagse vanitas-sculpturen met bierflesjes. Een 17e-eeuws stilleven met een met bier gevuld pasglas van Janz. Van de Velde is voor de tentoonstelling gereconstrueerd met archeologische vondsten uit Amsterdamse bodem.

De tentoonstelling Bier - Amsterdam stad van bier en brouwers opent op 10 juli 2020. De tentoonstelling is samengesteld door gastcuratoren Irma Enklaar en Edo Dijksterhuis. Dijksterhuis schreef diverse boeken over bier en brouwers.