Restauratie bierbrouwerij De Gekroonde Bel, Oosterhout

 

Het voormalige fabrieksgebouw van de stoombierbrouwerij ''de Gekroonde bel'' in Oosterhout staat sinds kort in de steigers. met subsidie van de provincie Noord-Brabant wordt het monumentale bedrijfsgebouw opgeknapt. De voormalige bierbrouwerij wrd in 1904 gebouwd naar een ontwerp van de Rotterdamse architect J/ Verheul Dzn.  Het in Berlagiaanse stijl gebouwde fabrieksgebouw heeft fraaie details, zoals de prachtige tegeltabelau's in de voorgevel, met afbeeldingen die refereren aan de brouwerijproductie. Na de Tweede Wereldoorlog kwam een einde aan de bierproductie, en kreeg het fabriekscomplex een andere bestemming. 

De huidige eigenaar, Gloudemans geeft prioriteit aan het onderhoud van de buitengevels van het pand. ,,Het dak, de goten en het schilderwerk zijn belangrijk voor de levensduur van het pand. Dankzij de subsidie kan het nodige onderhoud nu versneld worden uitgevoerd." 

Daarna krijgt het complex een facelift. Scheuren worden weggewerkt, de kleurige tegeltableaus worden gerestaureerd en op de gevels worden teksten aangebracht. Binnen blijft alles voorlopig nog hetzelfde.