Kansen voor behoud schoorsteen Hollandia-melkfabriek, Goes

De kans dat de oude Hollandia Melkfabriek aan rand van Goes behouden blijft, lijkt aanzienlijk. Meerdere partijen hebben bij de gemeente aangegeven er wel iets mee te willen. De komende twee maanden zal blijken of ze daadwerkelijk over de brug komen.

Heel fraai staat het pand waarin vroeger de Hollandia Melkfabriek zat er niet meer bij. Het oude fabriekje aan de Marconistraat zat als het ware vast aan de voormalige Renaultgarage, die tweeënhalf jaar geleden grotendeels in vlammen opging. De melkfabriek raakte ook beschadigd, maar staat nog overeind. Net als de bijbehorende schoorsteen, die tientallen jaren geleden overigens al is gehalveerd. Enkel de letters ‘ANDIA’ staan er nog op.

De gemeente heeft de kavel waarop de Renaultgarage stond voor 1,9 miljoen euro gekocht, inclusief de oude melkfabriek. Ze doet nu haar best om die te behouden. Veel mensen beschouwen het gebouw als een stukje industrieel erfgoed. Om te zien of het allemaal wel zin heeft om er veel tijd en energie in te steken, heeft de gemeente eerder dit jaar een zogeheten ‘marktconsultatie’ gehouden. Simpel gezegd: zijn er überhaupt partijen die iets met de oude fabriek zouden willen? Want de gemeente is niet van plan er zelf iets mee te gaan doen. Onder meer ontwikkelaars en ondernemers zijn aangeschreven.