In memoriam Henk Weevers (1949-2019)

`Uut de tied gegoan’: in memoriam Henk Weevers (13 april 1949 – 6 november 2019)

Op 6 november 2019 is Henk Weevers als gevolg van ernstige ziekte overleden.

Henk is één van de bekendste `Industrieel-Archeologen’ van het eerste uur in Nederland. Al op jonge leeftijd was hij gegrepen door archeologie en geschiedenis. Via de Nederlandse Jeugdbond ter Bestudering van de Geschiedenis (NJBG) raakte hij ook gefascineerd door de uit Engeland overgewaaide `Industriële Archeologie’. Vanaf 1975 werd Henk op dit nieuwe terrein actief. Na de oprichting in 1984 van FIEN- de landelijke Federatie Industrieel Erfgoed Nederland- werd Henk al snel bestuurslid en secretaris. Een functie die hij tussen 1987 en 2000 bekleedde.

Binnen FIEN was Henk de centrale spil en duizendpoot: hij organiseerde studiedagen en binnen- en buitenslandse excursies, stond mede aan de basis van het tijdschrift Industria en was bovenal dé landelijke vraagbaak: zijn kennis was ongeëvenaard. Kennis, die hij graag deelde met anderen.

Naast al dit vrijwilligerswerk is Henk ook professioneel werkzaam geweest bij achtereenvolgens PIE, het Projectbureau Industrieel Erfgoed (1991-1996), de Rijksdienst voor de Monumentenzorg (1997-2000) en CIME, het Centrum voor Industrieel en Mobiel Erfgoed (2000-2005). Daar werd de voormalige PIE-bibliotheek uitgebreid met zijn eigen collectie. Zo ontstond de grootste industrieel-erfgoedbibliotheek van Nederland, door de jaren heen beheerd door Henk, van huis uit documentalist en bibliothecaris. Na diverse omzwervingen is deze collectie uiteindelijk opgenomen door BOEi in Amersfoort.

Henk had ook een scherpe, vooruitziende blik. Enkele jaren geleden was hij het die aangaf dat het goed zou zijn dat het langzittende bestuur zélf plaats zou maken voor nieuwe (ver)gezichten. Zo is FIEN daarna met fris elan een nieuwe fase ingegaan.

Zomervaart 206-f, waar Henk met echtgenote Henny dertig jaar woonde, was een landelijk bekend adres in FIEN-kringen, dat in 2018 werd verruild voor een gloednieuw appartement, ook in Haarlem. Henk heeft hiervan helaas maar kort kunnen genieten. Een ernstige ziekte dwong hem in een carrousel van ziekenhuisbezoek, onderzoek en operaties, maar op woensdag 6 november overleed Henk alsnog op veel te jonge leeftijd.

`Is uut de tied’ gegaan, stond er op de rouwkaart als ode aan zijn sterke Achterhoekse roots.

Henk Weevers zal niet alleen in herinnering blijven als één van de eerste en bekendste industrieel-archeologen van ons land, maar bovenal als een beminnelijke levensgenieter met een warm hart en open oog en oor voor de mensen om hem heen

 

Peter Nijhof