Impressie Vrijwilligersdag NGS, 5 april 2019, Overijssel

Op 5 april 2019 waren ruim 80 vrijwilligers, actief voor de Nederlandse Gemalen Stichting (NGS) aanwezig op de jaarlijkse Vrijwilligersdag van de NGS.

Na een kop koffie en de opening door Jef Landman, bestuurder van de NGS en dagvoorzitter van deze dag, heette Herman Dijk, de dijkgraaf van het Waterschap Drents Overijsselse Delta én voorzitter van de NGS, allen van harte welkom en gaf , met ondersteuning van 2 prachtige filmpjes over de taken van het waterschap, een toelichting op het 3 jaar geleden ontstane nieuwe Waterschap. (samenvoeging van het Drentse Reest en Wieden en het Overijsselse  Groot Salland.) Door deze samenvoeging is het op één na grootste waterschap van Nederland ontstaan, in een relatief dun bevolkt gedeelte van Nederland. Dit laatst genoemde aspect  vormt ook een van de lastige punten voor het nieuwe waterschap, immers het gebied wordt gekenmerkt door vele kilometers watergang met vele gemalen en stuwen alsmede 16 rioolwaterzuiveringsinstallaties. Kortom een taak om de schouders onder te zetten, zeker ook gezien de klimaat ontwikkeling aldus dijgraaf Herman Dijk. 

Jan Reijnen, bestuurder van de NGS en jaren voorzitter van het stoomgemaal De Tuut, gaf aan de hand van een PowerPointpresentatie met de titel ” Van oud naar jong”, een enthousiast verhaal over de aanpak van kennisborging bij het gemaal De Tuut en met name over de noodzaak om het vrijwilligersbestand met jongere mensen aan te vullen/uit te breiden.

Vervolgens vertelde Jaap van Raaij (adviseur van de NGS en voorzitter van de commissie Kennisborging) de aanwezigen over het kennisborgingsproject van de NGS.

Achtereenvolgens kwamen o.a. aan de orde, de aanleiding van het project, het doel van het project en de doelgroep (= de deelnemers van de NGS), waarna werd ingegaan op het stappenplan, de tijdsplanning en het voorziene eindproduct.

Momenteel zijn afspraken gemaakt met 9 deelnemers die 5 stoomgemalen en 8 dieselgemalen in hun beheer hebben. 

Na deze enthousiasmerende en stimulerende inleidingen werden twee gemalen bezocht, te weten het uit 1925 stammende gemaal Streukelerzijl te Hasselt en het op één na grootste gemaal van Nederland; het in 1973 in bedrijf genomen gemaal Zedemuden te Zwartsluis. Twee sterk verschillende gemalen met elk hun eigen karakter. Kijk op onze website voor een samenvatting van de karakteristieke kenmerken van deze gemalen ( Gemaal Zedemuden en Gemaal Streukelerzijl)

Met vriendelijke groet,
De Nederlandse Gemalen Stichting
www.gemalen.nl