FIEN-Erfgoedprijs 2023 uitgereikt aan Buurtspoorwegmuseum en Ned. Gemalenstichting

 

Op woensdag 20 maart 2024 is de Erfgoedprijs 2023 van de Federatie Industrieel Erfgoed Nederland (FIEN) uitgereikt aan de stichting Museum Buurt Spoorweg (MBS) en de Nederlandse Gemalen Stichting (NGS). Bijzonder is dit keer dat de prijs ex-aequo wordt uitgereikt aan twee inzendingen.

Het is voor de tweede keer dat de FIEN een prijs uitreikt voor particuliere initiatieven rond het behoud van industrieel erfgoed. Het uitgangspunt voor de prijstoekenning was dit keer het criterium, in hoeverre het behoud/restauratie van een industrieel-erfgoed project gepaard gaat met het behoud en de overdracht van kennis en vaardigheden die horen bij het object (‘’kennisborging’’). 

Prijswinnaars

De stichting Museum Buurt Spoorweg (MBS) te Haaksbergen (Ov.) ontving de prijs voor de restauratie en kennisborging van het project ‘’Stoomlocomotief ELNA terug op het spoor’’, de Nederlandse Gemalen Stichting (NGS) ontving de prijs voor het technisch handboek ‘’Leidraad handboek stoomgemalen’’.  

Studiemiddag-Prijsuitreiking

De prijsuitreiking werd dit jaar gecombineerd met een studiemiddag over kennisborging van industrieel-erfgoed bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) in Amersfoort.

Beide prijswinnaars gaven een presentatie over hun winnende inzendingen. In totaal werden 7 projecten ingediend voor de prijsvraag, naast de beide winnaars zijn dit: 

-Stichting behoud stoomschip ELFIN, Wormerveer

-Stoomgemaal de Tuut, Appeltern, technisch handboek stoombemaling

-Stichting Smalspoormuseum, Erica, restauratie smalspoorlocomotief

-Stichting Industrieel Erfgoed Deventer, invenatrisatie bedrijfsarchief blikfabriek TDV

-Stichting Stoommachine KVL, Oisterwijk, restauratie stoommachine.  

De FIEN-Erfgoedprijs 2023 is mogelijk gemaakt door bijdragen van de Stichting Vrienden van BOEi, Stichting Beeldland en Erfgoedvereniging Heemschut.

Marcel Overbeek

secretaris FIEN-Erfgoedprijs