DRU-industriepark ambieert plek op werelderfgoedlijst

Het DRU Industriepark in Ulft ambieert een plek op de werelderfgoedlijst van Unesco.  Een onderzoek naar plaatsing op de lijst is inmiddels gestart, zegt DRU-directeur Juliëtte Hofman.

Nederland heeft momenteel tien vermeldingen op de werelderfgoedlijst. Het Woudagemaal, het Rietveld Schröderhuis, de molens bij Kinderdijk en de Waterlinie bij Amsterdam zijn een aantal voorbeelden. 

Op de lijst van UNESCO komt alleen erfgoed in aanmerking dat als onvervangbaar en uniek wordt beschouwd. Wanneer een gebouw aan de lijst wordt toegevoegd, betekent dit dat de overheid zich moet inspannen voor het behoud daarvan. Voor de monumenten is een plek op de lijst lucratief, omdat er meer bezoekers komen en er meer financiële steun is.

Hofman kan niet inschatten hoe groot de kans is dat het DRU Industriepark een plek op de lijst kan bemachtigen. ,,We zitten in de verkennende fase, ebben een eerste oriënterend gesprek gehad met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Het is een behoorlijk ingewikkeld proces. We moeten vooral heel duidelijk maken wat er zo uniek is aan de DRU. Bijvoorbeeld dat hier het verhaal wordt verteld van 250 jaar ijzerindustrie, en dat dat de bakermat was voor de huidige maakindustrie in de regio.