Door staal gedreven; Hoogovens 1918-2018

Dit jaar honderd jaar geleden werd de Koninklijke Nederlandse Hoogoven en Staalfabrieken opgericht. Het was een uitvloeisel van hetgeen men  ten tijde van de Eerste wereldoorlog  aan problemen had ondervonden met het betrekken van ijzer en staal vanuit het buitenland. Deze sector werd gezien als een basisindustrie voor ons land.  Het derde jubileumboek, immers het eerste verscheen in 1968 en legt de nadruk op  het ontstaan, het tweede boek bij 75 jaar schetste het beeld van het bedrijf in de tijd van de Wederopbouw. Dit derde boek legt het zwaartepunt bij de geschiedenis  vanaf de jaren negentig met veel aandacht voor de fusie met British Steel en de overgang naar Tata Steel.

Na inleidende hoofdstukken over de plek, de plaats in de regio, voorgeschiedenis e.d. beschrijft het  hoe men de nieuwe zelfstandigheid na het beëindigen van de samenwerking met  het Duitse Hoesch weer vorm en inhoud probeerde te geven en zich op de wereldstaal markt presenteerde.  Dat was geen gemakkelijke zaak, er was sprake van overcapaciteit, dumping  her en der. Toch slaagde men hier redelijk goed in, door zich te focussen op  de wensen van de klant en heel veel energie te steken in research en ontwikkeling, nieuwe producten etc.  In de tweede helft van de jaren negentig bleek dat een vorm van samenwerking, eventueel  fusie  wenselijk leek om het bedrijf staande te houden. Na onderzoek bleek dat British Steel een van de mogelijke partners zou kunnen worden. Na langdurige besprekingen werd de fusie in 1999 een feit. De verwachtingen over de synergie van de twee bedrijven werd niet bewaarheid. Een groot obstakel bleek het verschil in inzicht m.b.t. efficiency. In Engeland had dit woord ook een politieke lading. Daarnaast bleek ook de bestuurscultuur en structuur niet zo op het bedrijf te passen.  Echter de steeds veranderende markt vroeg ook om aanpassingen en zo werd via een veiling (Engelse methode) Tata uit India eigenaar van het Corus concern in 2007. De voorwaarden voor IJmuiden waren  positief , men behield  het belangrijke  onderdeel Research & Development.  De wereld draait intussen door en Tata Steel is nu in overleg om te komen tot een samenwerking, wederom met Duitse bedrijven.

Het is een zeer goed leesbaar boek geworden, fraai geïllustreerd en voorzien van veel goed kaartmateriaal. Een opmerkelijk kaartje is dat uit 1968 wat een overzicht geeft van de plaats van herkomst van de weknemers.

Bram Bouwens, Joost Dankers, Yvonne van Mill e.a.

Door staal gedreven: van hoogovens tot Tata Steel, 1918 – 2018

Bussum, Thoth, 2018.  256 p., ; ills.; krt.; lit. opgave; reg.

ISBN  978 90 6868 765 1 / Prijs € 34,95