Zuivelfabrieken in Friesland

Zuivelfabrieken in Friesland is een tweede boek in relatief korte tijd over het onderwerp zuivelfabrieken.  In 2012 verscheen het boek van  Jos Lankveld, Zuivelfabrieken, kwamen en gingen; over de geschiedenis in Oost- Gelderland en het Gelders Rivierengebied. Nu is dan ook een boek verschenen over Friesland, de zuivelprovincie bij uitstek.

Het boek omvat een inventarisatie van de meer dan 160 fabrieken die de provincie ooit geteld heeft.  Elke fabriek is voorzien van toelichtende informatie, voor zover nog te achterhalen viel en voorzien van beeldmateriaal, een enkeling uitgezonderd. Het geheel is voorzien van een korte inleiding over het ontstaan, fusies etc. Daarnaast wordt ook aandacht besteed aan de architecten die deze fabrieken ontwierpen en aan herbestemming. Er zijn er een beperkt aantal die een nieuwe functie gevonden hebben, voor een groot deel in het kader van de waterrecreatie.

Het boek is mooi geïllustreerd met een scala aan zwart / wit foto’s, die voor een groot deel afkomstig zijn uit de ansichtkaartencollectie van een van de auteurs. De fabrieken waren standaard voorzien van schoorstenen, die ziet men hier ook in volle glorie en soms nog rokend ook. Kortom ook iets voor schoorsteen liefhebbers.

Het is een zeer aantrekkelijk boek geworden, een goed naslawerk en ook nog goed om de topografische kennis van Nederland op peil te houden. Wel eens gehoord van Delfstrahuizen,  Ried ,  Terwispel of Wijnjewoude ?

Peter Karstkarel, Marijn Molema en Robert Visser: Zuivelfabrieken in Friesland. Gorredijk, Noordboek, 2018.  312 p.; ills.; krtn., lit. opgave. ISBN  978 90 5615 483 7 /  Prijs € 39,90