Voorjaarsexcursie St. Bedrijfsgeschiedenis, CHV-Veghel, 24 mei

De Stichting Bedrijfsgeschiedenis (SBG) heeft het genoegen u op 24 mei 2019 te mogen uitnodigen  voor een niet-alledaagse excursie, die u naar de CHV Noordkade in het Noord-Brabantse Veghel brengt. Veghel is de bakermat van vele (familie)bedrijven, als FrieslandCampina, Jumbo, Sligro, Maison van den Boer, Hutten, Vanderlande en Agrifirm; de vestigingsplaats van verschillende Marsbedrijven.
Veghel staat bekend om zijn grote mengvoedersector, iets wat in het straatbeeld nog duidelijk terug te zien is aan de hand van meerdere silocomplexen. Een van de meest prominente is de CHV Noordkade, gelegen aan de haven. Ooit het centrum van de aan-, door- en afvoer van veevoer, nu thuishaven voor diverse organisaties die zich richten op kunst, food, cultuur en vrijetijdsbesteding.
CHV Noordkade is de bekroning van het levenswerk van de Veghelse bouwondernemer Stefan van de Ven, die al in zijn jeugd begeesterd raakte door de mogelijkheden die het complex biedt en er ook in slaagde om vele mensen en organisaties te besmetten met zijn visie richting de toekomst voor dit complex.

Deelname
Donateurs van SBG en van VBH (Vereniging Bedrijf en Historie) hebben uiteraard gratis toegang tot dit evenement. Ook andere belangstellenden zijn van harte welkom a raison van 25€.
Graag vernemen wij uiterlijk 12 mei of u wilt deelnemen aan deze excursie en van welke rondleiding u gebruik wenst te maken (A, B of C). LET OP: de capaciteit is beperkt!
Meldt u zich alstublieft aan bij Peter Glebbeek via glebbeek@gmail.com of 06-46827040. Ook voor vragen kunt u bij Peter terecht.

Programma

13.00 uur Ontvangst koffie/ thee
13.30 uur Tweegesprek/ Duopresentatie Stefan van de Ven en Rupert Parker Brady
14.15 uur Remko de Lange over Vanderlande, 70 jaar geleden opgericht
14.45 uur Frenk van den Berg over Hutten, 90 jaar geleden opgericht
15.15 uur Rondleiding Noordkade en bezoek aan museum SIEMei
16.30 uur Borrel

Het programma vangt aan met een tweegesprek tussen Stefan van de Ven met Rupert Parker Brady, retaildeskundige. In dit gesprek vertelt Stefan over zijn grote passie, de Noordkade. Zie voor nadere informatie deze documentaire: http://bit.ly/VeghelSBG.
Vervolgens komen twee Veghelse bedrijven aan het woord, die dit jaar een jubileum vieren en ons een doorkijkje bieden naar hun geschiedenis. Vanderlande, 90 jaar geleden opgericht, begon ooit als machinefabriek en  is inmiddels marktleider in logistieke procesautomatisering op onder meer luchthavens. Hutten, 70 jaar opgericht als bakkerij, is gegroeid tot bedrijfscateraar met Vanderlande als eerste klant. Zie voor meer info over de sprekers onze website
Na de presentaties kunt u het complex onder begeleiding verkennen, waarbij u de keuze krijgt uit 3 mogelijkheden:

A – rondleiding door het museum van Siemei, waarin u kunt genieten van allerlei apparaten en machinerieën die door vrijwilligers worden onderhouden. Wat te denken van een ouderwetse brandweerauto? Ook heeft men een heuse spoorbrug in beheer genomen.
B – rondwandeling over het Noordkade complex. Neem een kijkje op het terrein en in de verschillende gebouwen die hiervan deel uitmaken.
C – combinatie van A en B. U krijgt het beste van beide rondleidingen gecombineerd in één combinatierondgang.
Vanzelfsprekend volgt een afsluitende borrel.

Praktisch
De Noordkade is op meerdere manieren eenvoudig te bereiken; hiertoe verwijzen wij u naar de volgende link: https://www.chvnoordkade.nl/verhuur/route-chv-noordkade.
Op aanvraag proberen wij een pendel op te zetten tussen de bushalte en de Noordkade. Wij verzoeken u dit kenbaar te maken in uw reactie op deze uitnodiging.

Graag aanmelding via: info@vbh-bedrijfshistorie.nl