Stichting wil behoud kalkoven Appingedam

De Stichting tot behoud van industrieel en cultureel erfgoed stad Appingedam (BICSA) is vorige week officieel opgericht bij Emmius notarissen. In eerste instantie wil men de kalkoven aan de Dijkhuizenweg restaureren en openstellen voor publiek.

De Stichting vindt zijn oorsprong in het idee dat er in de stad Appingedam nog veel industrieel en cultureel erfgoed aanwezig is, dat het absoluut verdient om behouden te blijven. Het idee begon bij de kalkoven op de gemeentewerf aan de Dijkhuizenweg. 

De stad Appingedam heeft een rijk industrieel en cultureel verleden. De plekken waar deze bedrijven stonden zijn vaak nog bekend door de naamgeving. Zoals het DAM-terrein, waar ooit het carrosseriebedrijf van de DAM zetelde en de straatnaam De Smederij in het centrum van de stad, waar de smederij, later machinefabriek van Ter Borg en Mensinga was gevestigd. Dit bedrijf maakte grote dorsmachines en stropersen voor de landbouw, onder de naam Borga.

De nieuw opgerichte Stichting BICSA zal zich als eerste buigen over de restauratie van de kalkoven aan de Dijkhuizenweg. Een markant gebouw, en tegelijk een rijksmonument , dat echter staat te verkommeren. 

Ook de gemeente Appingedam wil zich graag inzetten voor restauratie van de kalkoven. De stichting en de gemeente hebben overlegd om de kalkoven van de ondergang te redden.  De stichting zal trachten de nodige gelden bij elkaar te krijgen. De bedoeling is de kalkoven zoveel mogelijk in oorspronkelijke staat terug te krijgen, met ook een toeristische en educatieve functie.