Steun voor terugkeer gevelsteen Bijenkorf naar Rotterdam

 

 

Historisch Genootschap Roterodamum krijgt steun van de gemeenteraad Rotterdam om de gevelsteen van De Bijenkorf van Dudok terug naar de stad te brengen. Met een motie van de PvdA, die gedragen werd door Leefbaar Rotterdam, D66 en SP, werd het College van Burgemeester en Wethouders op 22 februari opgedragen alle medewerking te verlenen om de monumentale gedenksteen van H.A. van den Eijnde terug naar de stad te brengen. De gemeenteraad markeert met dat besluit het eind van een raadsperiode, waarin cultureel erfgoed consequent en taakstellend op de agenda is gezet.

Roterodamum trekt de kar en zal er in goede afstemming met de directie van De Bijenkorf en de gemeente Rotterdam alles aan doen om het enige tastbare overblijfsel van het gebouw dat eens een markante positie innam op de Coolsingel, terug naar het stadshart te brengen.

De ontwerper van de vernieuwde Coolsingel Adriaan Geuze is gedreven om deze steen daarin uiteindelijk een goede, definitieve plek te bezorgen. Historisch Genootschap Roterodamum heeft met hem bedacht om alle Rotterdammers, midden in de stad, binnenkort al kennis te laten maken met deze bijzondere gevelsteen. Een gebeeldhouwde compositie die in 1930 een uniek beeld gaf van de samenleving en alle partijen die in Rotterdam bijdroegen aan de economische ontwikkeling van de stad. In die symbolische betekenis ligt nu de waarde van deze imposante gedenksteen.

De start van de renovatie van de Coolsingel is het goede moment om te besluiten met een gezamenlijke krachtsinspanning deze 23.000 kilo zware gevelsteen in beweging te zetten. Rotterdam en Roterodamum kunnen dat doen!