Plannen voor herbestemming benzinestation Groningen

 

De gemeente Groningen wil de omgeving van het markante tankstation aan de Turfsingel, ontworpen door de architect Willem Dudok, de komende jaren herontwikkelen tot een groene ontmoetingsplek. Daarvoor heeft het drie architectencombinaties uitgenodigd om een plan te maken. De Groningers bepalen via een online-verkiezing mee welke van de drie wordt uitgevoerd.

Vanaf de presentatie tijdens het Let’s Gro-festival in het Groninger Forum, hebben de Stadjers tot 8 november de tijd om hun favoriet te kiezen. Hun oordeel bepaalt samen met dat van de vakjury welk plan het meest geschikt is om het Rijksmonument uit 1953 ‘wakker te kussen’, zoals wethouder Roeland van der Schaaf het vorige maand zei bij de aftrap van de prijsvraag.

De locatie van het pompstation is nu nog een wat rommelig en verloren hoekje van het stadscentrum. Maar wel met potentie: pal aan het water - dus ideaal voor een terras - en vlakbij het nieuwe cultuur- en vlakbij uitgaansgebied dat de komende jaren ontstaat in het Ebbingekwartier.

Drie combinaties van architecten- en landschapsarchitectenbureaus hebben bedacht hoe het BIM-station, zoals het in de volksmond nog altijd heet ook al heeft het al jaren een andere uitbater, een verbindende schakel kan worden tussen stadscentrum en Ebbingekwartier. Uit Groningen/Haren dingen Vector-i en LAOS mee, uit Amsterdam de combi Korth Tielens/DS en uit Utrecht Marseille Buiten en IRIS.