Plan voor behoud dijkstoel Wijhe

Een oplossing voor de belabberde staat van de historische dijkstoel in Wijhe(Overijssel)  is op handen. Door de weg naar vleesfabriek Stegeman te verleggen, lonkt restauratie voor het verpauperde rijksmonument. De kosten voor de verlegging à 60.000 euro zijn nog een struikelblok. Vrachtwagens rijden al jaren rakelings langs de 150 jaar oude dijkstoel aan de Jan Meesterweg. Het heeft zijn weerslag gehad op de voormalige opslagplaats, die in zorgwekkende staat verkeert.

Erfgoedvereniging Heemschut wil daar verandering in brengen. Samen met de Historische Vereniging Wijhe en eigenaar Ralph Mulders uit Raalte zijn plannen gemaakt om de dijkstoel op te knappen. Dan moet wel eerst een wegomlegging worden gerealiseerd. ,,Anders heeft opknappen geen zin'', vindt eigenaar Mulders.

Na de wegomlegging zijn er plannen om de dijkstoel te renoveren tot woonhuis, bed and breakfast of expositieruimte. ,,We hebben een plan ontwikkeld om de Jan Meesterweg naar de vleesfabriek en het woonwagenkamp te verleggen'', reageert initiatiefnemer Gijs van Elk van de erfgoedvereniging. Hij becijferde dat wekelijks ruim 300 vrachtwagens voorbijrazen.

 ,,Door de weg direct aan te sluiten op parallelweg Het Anem gaan die niet langer langs het karakteristieke rijksmonument." De kosten worden geraamd op 60.000 euro. ,,Maar het toeval bestaat dat op korte termijn wordt gewerkt aan versterking van de dijk. Door dit plan daarin mee te nemen hopen we de prijs te kunnen drukken."

De staat van het rijksmonument is al jaren een doorn in het oog van veel Wijhenaren. De dijkstoel is gebouwd in de eerste helft van de 19e eeuw. In het verleden werd het bouwwerk door dijkwachten van het waterschap gebruikt als opslagplaats. De Historische Vereniging Wijhe is blij met het initiatief. ,,In het verleden vervulde de dijkstoel een belangrijke functie in het dijkbeheer'', legt voorzitter Cor van den Berg uit. ,,Het zou mooi zijn om dat in stand te houden.''