Officiële oplevering herstelde schoorsteen Werkspoor, 24 april Utrecht

Op woensdag 24 april zal de feestelijke oplevering plaatsvinden van de herstelde schoorsteen van Werkspoor in Utrecht.  Daarmee wordt de enig overgebleven schoorsteen op het Werkspoorkwartier in Utrecht in oude luister hersteld. Wethouder Anke Klein gaat de officiële handeling verrichten.

Woensdag 24 april om 16.00 uur, Vlampijpstraat 74-76 Utrecht

Graag aanmelden via: usine.industrieelerfgoed.utrecht@gmail.com

 

Het ontspanningsgebouw

In het Werkspoorkwartier van Utrecht herinneren de straatnamen, een werkhaven en slechts enkele gebouwen aan het industrieel verleden van Werkspoor tussen 1912 en 1983. Het symbool van industrialisatie, een schoorsteen, ontbreekt. Het ontspanningsgebouw heeft eind 2011 haar schoorsteen verloren, het was de laatste op het terrein.

Bij het ontspanningsgebouw stond de schoorsteen fier overeind tot ze door bouwvalligheid eind 2011 afgevoerd werd. De schoorsteen was tot die tijd een baken vanuit de trein en een vast herkenningspunt bij het bereiken van de Vlampijpstraat vanaf het Julianapark.

Een fabrieksschoorsteen is een symbool van het industriële tijdperk. De fabriek Werkspoor was ooit de grootste werkgever van Utrecht. Zij bouwde niet alleen op dit terrein treinen en voor diverse locaties in het land stalen bruggen, maar vervaardigde ook bussen, trams, vele staalconstructies, ijzeren gietstukken en leverde aan vele industriële installaties in de wereld. De schoorsteen van het ontspanningsgebouw rookte voor activiteiten in de vrije tijd, zoals voor de personeelsvereniging.

Het ontspanningsgebouw staat op het adres Vlampijpstraat 74-76 in het Werkspoorkwartier Utrecht West. Het gebouw is gerealiseerd in 1939. Na de beëindiging van het bedrijf Werkspoor in Utrecht is dit gebouw in particuliere handen gekomen.

 

In 2015 heeft USINE het initiatief genomen om deze schoorsteen te herstellen. In overleg met wijkbureau West is contact tot stand gekomen met de gebiedsmanager. Vervolgens is contact gezocht met de eigenaar, belanghebbenden in de omgeving en sponsoren. Offerte is aangevraagd bij de enige gespecialiseerde schoorsteenbouwer van Nederland, het bedrijf Harm Meijer uit Ten Boer.

Met de financiële bijdrage van 50 sponsors is het plan in februari 2018 rondgekomen. De eerste steen voor het herstel van de schoorsteen is gelegd op 30 mei 2018, de Europese maand van het Industrieel Erfgoed. Door drukke werkzaamheden van de schoorsteenbouwer is het herstel aan het einde van het jaar 2018 echt begonnen en onlangs afgerond.