Nieuwe bestemming voor voormalige zuivelfabriek Laude

De Stichting tot Behoud en Exploitatie van Cultureel Erfgoed (BOEi )en natuurslagerij De Woeste Grond tekenen een huurovereenkomst voor één van de gebouwen van de monumentale voormalige Melkfabriek in het Oost-Groningse Laude. De Woeste Grond is de eerste huurder voor het industriële monument, dat door BOEi de komende jaren wordt gerestaureerd en herbestemd. 

Oprichters Eugénie Benda en Léon Stam van De Woeste Grond willen op de locatie allereerst kantoor houden en later hun ‘meukvrije’ natuurslagerij vestigen. Het bedrijf was met hun slagerij, expeditie en winkel tot 21 september 2018 in Musselkanaal gevestigd, maar door een brand die het gehele bedrijf verwoestte verwerken ze nu bij het slachthuis in Harderberg. Omdat dit niet de ideale situatie is zijn Léon en Eugénie opzoek gegaan naar een nieuwe locatie.

Volgens Sylvia Pijnenborg, adjunct-directeur van BOEi is de nieuwe huurder een prachtige partij met een groot netwerk in het noorden van het land, die qua idealen goed past bij het maatschappelijke karakter van BOEi. Met hen komt ook de reuring weer terug naar het gebouw en zullen de volgende huurders niet lang meer op zich laten wachten.

De restauratie en herbestemming van de Melkfabriek Laude gebeurt in samenwerking met Stichting Melkfabriek Laude en wordt mede mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij en Gemeente Westerwolde.