Monumentenstatus voormalige houtfabriek Lemmer geschrapt

 

De gemeentelijke monumentenstatus van de voormalige houtfabriek aan de Polle in Lemmer is ingetrokken, op verzoek van de eigenaar, Lenna Vastgoed.   Deze ondernemer wil op de locatie van de houtfabriek een nieuw woningcomplex realiseren. 

Hoewel de gemeente eind vorig jaar zelf beleid vaststelde waarmee dat mogelijk werd, schrijft het college in een besluit het ‘spijtig’ te vinden als sloop volgt. Het is een pijnlijk dossier, zegt secretaris Kees de Haan van Stichting Dorpsbehoud Lemsterland. In Lemmer is maar weinig industrieel erfgoed bewaard. De vroegere houtfabriek - die er vervallen bij staat - is van waarde voor het dorp, vindt hij. ,,De panden zullen niet in een kunsthistorisch boek terecht komen, ze zijn niet uniek. Maar het is een groot industrieel complex uit de bloeiperiode van Lemmer. Die geschiedenis kun je hier nog beleven.”

De locatie staat bekend als de Houtmolen, naar de windmolenzagerij - later stoomhoutzagerij - die er stond. In 1935 werden de panden een vestiging van palletfabrikant Halbertsma uit Grou. 

Eigenaar Lenna Vastgoed wil volgens het oorspronkelijke plan eengezinswoningen en appartementen bouwen op de locatie van de Houtmolen en een deel van de huidige bebouwing daarvoor restaureren. De monumentenstatus bracht beperkingen met zich mee en trok een grote wissel op het plan. Nu het kon, kwam het verzoek de fabriekspanden af te voeren van de lijst.

Hoewel de panden niet langer de monumentenstatus hebben, en de gemeente ze op basis daarvan niet meer kan beschermen, blijft het college de fabriek zien als beeldbepalend. ‘Het college ziet graag dat dit beeld zoveel mogelijk wordt behouden en is in overleg met de projectontwikkelaar om te kijken in welke vorm dit voor alle partijen het beste is en haalbaar is.’