Katoenweverij Eibergen verbouwd tot B&B

Veertien jaar stond een van de oudste fabriekspanden van Oost-Nederland leeg. Sloop leek voor de hand te liggen. DirkJan Heinen en Joyce Stellinga wisten dat te voorkomen: zij bouwden de Kastanjefabriek om tot een Bed and Breakfast Hotel.

Mensen in Eibergen en wijde omgeving kennen het 19e-eeuwse beeldbepalende fabriekspand onder de naam Kastanjefabriek. Die naam is te danken aan de rij kastanjebomen die vroeger voor het pand stond. Het verhaal gaat dat deze bomen plaats moesten maken voor beuken, omdat de vallende kastanjes lakschade veroorzaakten aan de auto’s van de medewerkers.

Het pand werd in 1834 gebouwd, het was jarenlang een katoenweverij. Rond 1900 kwam het pand in bezit van de familie Prakke. Tot de jaren zeventig produceerden zij hier zgn. ‘pickers’. Dat zijn stootkussentjes, gemaakt van buffelhuid, die de spoelen in weefmachines opvangen. In de jaren zeventig sloot de enige ‘picker-fabriek’ van Nederland haar deuren. Vanaf toen werd het een machinefabriek, tot aan het faillissement in 2001. Er ontstonden plannen om er zorgwoningen te realiseren, maar dat kwam niet van de grond. In 2015 kocht Dirk-Jan Heinen het fabriekspand en verbouwde het tot een B&B.