Geslaagde FIEN-jaarvergadering /excursie Meelfabriek Leiden

Afgelopen zaterdag waren ca. 25 vertegenwoordigers van Industrieel Erfgoedorganisties bijeen in ede Meelfabriek van Leiden, voor het bijwonen van de jaarvergadering 2019.

Na afloop van de vergadering werd het immense complex van de Meelfabriek bezichtigd onder leiding van projectontwikkelaar Ab van der Wiel. De renovatie/herbestemming van de Meelfabriek is onlangs gestart.  Hiermee komt na een strijd van ca. 30 jaar eindelijk een einde aan de langdurige leegstand van een van de grootste industriële objecten van Leiden.

Projectontwikkelaar Ab van der Wiel kocht De Meelfabriek in 1998. Hij wilde de fabriek behouden en opnieuw ontwikkelen. Het complex is nu één van de belangrijkste overblijfselen van het rijke industriële verleden van Leiden.
Van der Wiel: “De gebouwen ontlenen hun karakter aan hun draagconstructie. De constructieve anatomie van ieder gebouw zal zichtbaar blijven: van de elegante staalskeletconstructies en het woud van betonnen kolommen tot de aaneenschakeling van kathedraalachtige siloruimtes”.

Ruim een kwart eeuw is Van der Wiel bezig De Meelfabriek te transformeren van een leegstaande fabriek naar een bruisend stadsdeel. Hoewel de herbestemming een lang en ingewikkeld traject is, ziet Van der Wiel de uitdaging in het tot stand brengen van iets nieuws. “Ik ben iemand die vanuit concepten denkt. Vervolgens moet je het simpel maken. Het gaat vooral om goed luisteren en je boerenverstand gebruiken. En vasthouden aan de kwaliteit die je voor ogen staat.”

 

In de middag werd een bezoek gebracht aan het voormalige ketelhuis van de conservenfabriek van de Fa. Thieleman&Dros, aan de Middelstegracht. Het ketelhuis wordt momenteel gerenoveerd en herbestemd tot kleinschalig poppodium, onder de naam ''Vrijplaats Leiden''.