European Heritage Award toegekend aan de VVIA

De Vlaamse Vereniging voor Industriële Archeologie (VVIA) ontvangt op 29 oktober de prestigieuze erfgoed-onderscheiding in Parijs.

Tijdens de European Cultural Heritage Summit 2019 zal Adriaan Linters, mede-oprichter en huidig voorzitter van de  VVIA , uit de handen van de Europese commissaris en Placidó Domingo in het Théâtre du Châtelet in Parijs officieel de European Heritage Award/Europa Nostra Award 2019 voor ‘dedicated services’ in ontvangst nemen.

De VVIA werd in mei 1978 opgericht, en is daarmee de oudste landelijk werkende Industrieel Erfgoed-vereniging op het Europese continent.  Sedert haar oprichting berustte de volledige werking op de inzet van vrijwilligers, zonder dat de vereniging gesubsidieerd werd. Daardoor kon een onafhankelijke en ongebonden koers gevaren, kon buiten het officiële kader gedacht en geageerd worden, werden steeds nieuwe en vernieuwende ideeën gelanceerd.        
In de loop der jaren heeft VVIA vzw aldus het landschap van de studie, het behoud en de ontsluiting van industriële sites en collecties sterk doen veranderen en het onderwerp op de agenda van het beleid en de politiek geplaatst - iets waar VVIA ook volgende jaren zal op inzetten. 

Over de redenen waarom de internationale jury VVIA bekroonde, zie
www.europeanheritageawards.eu/winners/vvia-flemish-association-industria...