En toen viel de glasfabriek van Schiedam stil.....1899-2017

In 2017 sloot de glasfabriek ''O-I manufacturing Netherlands BV'' in Schiedam. De glasfabriek is in 1899 opgericht door Titus de Meester onder de naam ''Vereenigde Glasfabrieken NV''. Het bedrijf was nauw verbonden met de lokale  jenerverindustrie, die een grote vraag creeërde naar flessen als verpakkingsmateriaal. Na diverse fusies met andere glasfabrieken groeide de Schiedamse fabriek uit tot de grootste Nederlandse glasfabriek naast die in Leerdam. Vanaf  1995 wordt de glasfabriek overgenomen door buitenlandse bedrijven. De laatste eigenaar, de Fa. Owens-Illinois Glass Company besluit in 2017 de Schiedamse vestiging na 106 jaar te sluiten en de productie te verplaatsen naar andere vestigingen.

Naar aanleiding van de sluiting van de glsafbriek besloten twee Schiedammers een gedenkboek samen te stellen met foto's van het productieproces en de medewerkers.  Het gehele productieproces en alle afdelingen van de fabriek zijn  in kleur vastgelegd door fotograaf Awe Krijger, de teksten zijn geschreven door Kor Kegel.  Het fotoboek is te bestellen via de website van de Historische Vereniging Schiedam.

 

Kor Kegel: En toen werd het stil in de glasfabriek van Schiedam....1899-2017.  Schiedam, eigen uitgave, 2017.  Oblong formaat, 64 blz.,ill.  ISBN 978-90-827803-0-7. Prijs: €