BOEI onderzoekt herbestemming villa Cereol, Utrecht

De sojafabriek ''Cereol'' verrees in 1908 aan het Utrechtse Merwedekanaal. Op het oorspronkelijke fabrieksterrein bevonden zich een fabrieksgebouw met schoorsteen, twee pakhuizen en een directievilla. Deze directeurswoning was oorspronkelijk ingericht als kantoor, knechtswoning en paardenstal. Er is sindsdien diverse keren aan verbouwd.

Naast het inmiddels gerestaureerde en herbestemde fabriekscomplex staat de voormalige directievilla van Cereol, een woning die inmiddels ca. 10 jaar leegstaat. 

De gemeente Utrecht heeft BOEi de opdracht gegeven om te onderzoeken of een herbestemming van de Directievilla naar schoolgebouw mogelijk is. In de wijk Oog in Al is namelijk een grote vraag naar schoollokalen voor het lager onderwijs. 

Bij de start van het onderzoek is eerst met de gemeente vastgesteld wat de uitgangspunten en kaders zijn. Zo is er bijvoorbeeld behoefte aan vijf tot acht lokalen en moet het een ‘frisse school’ worden: een schoolgebouw met laag energieverbruik en gezond binnenmilieu. 

Op basis van deze ambitie zijn er diverse scenario’s uitgewerkt. De definitieve keuze voor een scenario en bijhorend model is gemaakt door de gemeente en schoolbesturen. BOEi is verantwoordelijk voor de uitvoering van het project en het procesmanagement.