25 jaar BOEI

 

BOEi, de Nationale Maatschappij tot Restaureren en Herbestemmen van Cultureel Erfgoed, bestaat in 2020 25 jaar. Een kwart eeuw succesvolle herbestemming van fabrieken, watertorens, boerderijen, kerken, kloosters, gevangenissen en schoorstenen.

Het idee van een nieuwe functie voor een oud gebouw is vanaf de jaren ’80 onder de noemer industriële archeologie door een aantal pioniers aangejaagd: mensen als Peter Nijhof, Ed Schulte, Ubbo Hylkema en vele anderen. Deze grondleggers worden in het kader van 25 jaar BOEi allemaal voor de camera gezet en bevraagd naar hun bijzondere ervaringen (https://www.youtube.com/user/BOEiherbestemmen/videos).

Een ander onderdeel van het lustrum is een boek over ’25 jaar Herbestemmen in Nederland’, dat in juni verschijnt en waar aan de hand van 25 projecten en 50 meningen van bekende opiniemakers het bestaansrecht van erfgoedorganisaties wordt onderstreept. Die bewijsvoering van herbestemming trachten wij ook in samenwerking met de Stichting Kennis Gebiedsontwikkeling (SKG) verder te onderzoeken en ontsluiten.

BOEi ontstond 25 jaar geleden in de schoot van de Rijksdienst voor Monumentenzorg dankzij de inzet van een club enthousiastelingen. Inmiddels is het behoud van gebouwen en het doorgeven van verhalen een ‘hobby’ van vele organisaties en bedrijven. Bij het samenstellen van de evenementenkalender voor 2020 zoeken we dan ook de samenwerking met verschillende partners om het onderwerp uit te diepen en het feestje te vieren. Input is welkom!

Vanaf half januari kunnen geinteresseerden de inspanningen rond het lustrum volgen op BOEi.nl/25jaar, en via onze nieuwsbrief (https://www.boei.nl/nieuws/verstuurde-nieuwsbrieven).

Gerelateerd