Bericht

Actueel

Van Nellefabriek genomineerd voor UNESCO werelderfgoedlijst

 

alt

De Van Nelle Ontwerpfabriek en de gemeente Rotterdam hebben de voorbereidingen om de Van Nellefabriek, een icoon voor Rotterdam en een rijksmonument, op de UNESCO Werelderfgoedlijst te zetten afgerond. Nederland kan het nominatiedossier nu indienen bij de UNESCO in Parijs. Hiervoor heeft minister Bussemaker (OCW) op donderdag 24 januari het nominatiedossier in ontvangst genomen.

Een plaats op de Werelderfgoedlijst betekent een wereldwijde erkenning van de culturele en natuurlijke waarde van een gebouw, plaats of gebied. Het vertelt het verhaal van de Nederlandse geschiedenis, is een bekroning op jarenlang zorgvuldig beheer en versterkt de toeristische aantrekkingskracht.

Van Nellefabriek interieur 380x299 Van Nellefabriek voorgedragen voor UNESCO lijst

Van Nellefabriek interieur, Foto: RCE

Werelderfgoed is erfgoed waarvan vaststaat dat het uniek en onvervangbaar is en de betekenis ervan het nationale belang overstijgt. De Van Nellefabriek is om meerdere redenen van uitzonderlijke en universele waarde. Het is architectonisch bijzonder en technologisch zeer hoogstaand.

Het complex markeert een bijzondere waarde in de geschiedenis en is ontstaan door een unieke samenwerking van de opdrachtgever met architecten, constructeurs en vormgevers met als doel een nieuw type fabriek te maken waarin rekening werd gehouden met het belang van de werknemers.

Minister Bussemaker: “De Van Nelle Ontwerpfabriek laat zien hoe je monumenten kunt bewaren door ze letterlijk en figuurlijk levend te houden voor volgende generaties. Aan het gebouw zijn de nodige aanpassingen gedaan, maar de geest van weleer leeft hier in alle opzichten voort. Een prachtig gebouw dat een plek verdient op de Werelderfgoedlijst.” OCW biedt het nominatiedossier binnenkort bij het Werelderfgoed comité in Parijs aan.

UNESCO besluit in 2014 of zij de Van Nellefabriek opneemt op de Werelderfgoedlijst. Wethouder Laan: “Unesco vraagt aan landen die al goed vertegenwoordigd zijn om terughoudend te zijn met voorstellen en om vooral typen monumenten voor te dragen, die nog niet of nauwelijks op de Werelderfgoedlijst staan. Wat dat betreft beantwoorden we met de Van Nellefabriek geheel aan deze vraag. Het dossier is overtuigend door inhoud en in vorm.”

Kiezen voor karakter
De Rijksoverheid ondersteunt de voordracht met een bedrag van € 300.000,-. Hiervoor ondertekende minister Bussemaker samen met de gemeente Rotterdam en de Stichting Vrienden Van Nellefabriek de uitvoeringsovereenkomst ‘Visie Erfgoed en Ruimte, Kiezen voor karakter’. De doelstelling van deze overeenkomst is invulling te geven aan onder meer de planologische borging, de toeristisch-recreatieve ontwikkeling, duurzame instandhouding en het vergroten van het merk Werelderfgoed. De gemeente Rotterdam en de Van Nelle Ontwerpfabriek dragen gezamenlijk ook € 300.000,- bij aan het realiseren van deze ambities.

Persbericht Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn