Bericht

Willem Wolff prijs 2018

KIVI                               St. historie der techniek

 

Willem Wolff Prijs 2018

De afdeling Geschiedenis der Techniek van het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) en de Stichting Historie der Techniek hebben samen met de familie Wolff in 2011 de Willem Wolff prijs ingesteld. De prijs bestaat uit een bedrag van € 2.000,- en een plaquette en dient ter ondersteuning en aanmoediging van kleine musea en lokale initiatieven op het terrein van de techniekgeschiedenis.

De prijs is vernoemd naar de werktuigbouwkundig ingenieur Willem Wolff (1921-2009), bij leven onder andere voorzitter van de directie van Akzo Nederland, president van het Koninklijk Instituut van Ingenieurs (1984-1989) en (mede-) oprichter en eerste voorzitter van de Stichting Historie der Techniek (1988-1994). Onder het motto “Men moet het verleden kennen om zicht te hebben op de toekomst” heeft hij de techniekgeschiedenis altijd een bijzonder warm hart toegedragen. 

In aanmerking voor de prijs komen kleinschalige, spraakmakende projecten en initiatieven op het gebied van techniekgeschiedenis. Deze moeten in elk geval voldoen aan de volgende criteria:

  • Het project of initiatief is tastbaar en/of resulteert in een concreet eindproduct. Het kan bijvoorbeeld gaan om de aankoop of restauratie van een museaal object, het behoud van technisch erfgoed, een tentoonstelling, een educatief programma of de uitgave van een boek.
  • Het moet gaan om een Nederlands project of initiatief.
  • Het project of initiatief betreft de geschiedenis van de techniek.
  • Het moet een financieel en praktisch haalbaar project
  • De Willem Wolff Prijs moet een wezenlijke bijdrage leveren aan het project.

Wilt u meedingen naar de Willem Wolff prijs 2018, dien dan uiterlijk 25 maart 2018 het bijgevoegde formulier en een voorstel voor de besteding van het prijzengeld in. Uw voorstel moet voorzien zijn van een (beknopte) begroting van het project, een dekkingsplan en een planning voor de uitvoering. Ook dient u aan te geven op welke wijze u de Willem Wolff Prijs wilt gebruiken om meer publiciteit voor uw project te genereren.

Een jury met vertegenwoordigers van de afdeling Geschiedenis der Techniek van het KIVI, de Stichting Historie der Techniek en de familie Wolff selecteert een winnaar uit de ingezonden voorstellen. De uitslag wordt eind april bekend gemaakt. De datum voor de prijsuitreiking wordt in overleg met de winnaar bepaald, hierbij wordt bij voorkeur aansluiting gezocht bij een al op de agenda staand evenement van de prijswinnaar.

In 2017 is de Willem Wolff Prijs toegekend aan het Nederlands Mijnmuseum in Heerlen voor het digitaal registreren, restaureren, conserveren en tentoonstellen van de unieke collectie mijnlampen. Het project brengt een bijzonder onderdeel van het technisch erfgoed van de Nederlandse steenkoolmijnen in beeld. Eerdere winnaars zijn het Nederlands Steendrukmuseum, de Stichting Haarlemmermeermuseum De Cruquius, de Stichting Oude Groninger Kerken, de stichting Hollands Glorie, het Industrieel Smalspoormuseum en het Nederlands IJzermuseum.

Met vragen over de prijs kunt u terecht bij de Stichting Historie der Techniek, via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of 040‑2474641. Meer informatie kunt u vinden op http://www.histech.nl/">www.histech.nl.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn