Bericht

Luchtwachttoren Warfhuizen gerestaureerd

warafhuizen

 

Luchtwachttoren 7O1 feestelijk geopend

WARFHUIZEN Luchtwachttoren 7O1 in Warfhuizen is vrijdag onder grote belangstelling feestelijk geopend. Passend bij de voormalige functie van de toren, kwam een vliegtuigje laag overvliegen tijdens de opening.

Gedeputeerde Staghouwer en plaatsvervangend commandant van de vliegbasis Leeuwarden Luitenant-Kolonel Keizer waren de eersten die de toren beklommen. Ook de vorige eigenaar Pek van Andel en Stichting Luchtwachttoren 7O1 Warfhuizen – die zich jarenlang heeft ingezet voor het behoud en restauratie van dit militaire erfgoed – waren daarbij. Boven kregen ze uitleg over de werking van het luchtwachtinstrument door Sandra van Lochem, specialist op het gebied van de luchtwachttorens.

Bijzonder was ook de aanwezigheid van twee oud-luchtwachters, die tijdens de Koude Oorlog op deze en andere militaire uitkijktorens werkzaam waren. De vrijwilligers van het Korps Luchtwachtdienst speurden destijds het luchtruim af, op zoek naar vijandige Russische vliegtuigen. Luchtwachttoren 7O1 maakte deel uit van een netwerk van 276 uitkijkposten dat tussen 1951 en 1956 verspreid over het land werd aangelegd. De luchtwachttoren verloor zijn militaire functie, maar bleef overeind en is nu één van de negentien nog bestaande luchtwachttorens. Dankzij de steun van velen is de restauratie van de toren afgerond. Het Groninger Landschap is zeer verheugd dat dit militair erfgoed behouden is gebleven en dat de ruim 15 meter hoge toren nog steeds een opvallende markering in het eeuwenoude wierdenlandschap is.

Vrijwilligers van Het Groninger Landschap zullen met ingang van volgend voorjaar de toren openstellen voor geïnteresseerden. Bezoekers kunnen de toren beklimmen, plaatsnemen in de schuilnis, met de verrekijker het luchtruim afspeuren en de positie van passerende vliegtuigen bepalen met behulp van de plottafel. De openstellingen zullen aangekondigd worden op http://www.groningerlandschap.nl/">www.groningerlandschap.nl

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn