Bericht

Historische luchtfoto's Zaanstreek

zaanstreek

Nederland vanuit de lucht bezien blijft fascineren, immers bijna nergens verandert het landschap zo snel als in ons land. Het boek historische luchtfoto’s Zaanstreek is daar een goed voorbeeld van. In dit boek ziet men de Zaanstreek vanuit de lucht tussen de jaren dertig en zestig. Een beetje verstedelijkt al vroeg maar toch nog opmerkelijk veel weilanden en sloten te zien met aan de Zaan met name veel bedrijvigheid in de vorm van molens, fabrieken met fraaie schoorstenen etc.

De foto’s zijn van uitstekende kwaliteit en geven een goed beeld van hoe vroeg eigenlijk de Zaanstreek een belangrijke schakel in de hout- en voedingsindustrie geweest is. Veel van de beelden zijn verfleden want er is natuurlijk ook veel gesloopt vanwege nieuwer en groter of zoals in de houtverwerking de schaalvergroting. Daarnaast zijn veel plekken vanaf de jaren zestig tot nieuwbouw wijken uitgebouwd. Ook ziet men goed hoe in dit waterrijke gebied het schip of de dekschuit een prominente rol speelde voor het transport. Gelukkig is de schoenendoos waaruit deze foto’s komen op tijd gevonden. Handig zijn de kaarten die aangeven waar de foto’s genomen zijn om het beeld compleet te hebben.

Historische luchtfoto’s Zaanstreek. Wormerveer, uitgeverij Noord-Holland, 2013. 105 p.; ill.; krtn. ISBN 978 90 78381 68 6 / Prijs € 19,95

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn