Bericht

Onlangs verschenen

Tilburgse textiel in beeld

 

Tilburgse textiel in beeld

 

 

Wie kent ze niet: de serie fotoboeken van Ronald Peeters? Hoe zag Tilburg voor de oorlog eruit. Of het fotoboek over bekende Tilburgers en De straten van Tilburg.

In deze serie verschijnt in november Tilburgse textiel in beeld. Het is een coproductie van Ronald Peeters en Ton Wagemakers, oud-directeur van het Textielmuseum en het wordt uitgegeven in samenwerking met Gianotten Printed Media.

Twee eeuwen Tilburgse textiel wordt in beeld gebracht met vele nog onbekende foto’s. De nadruk ligt op het werken in de fabrieken en de confectieateliers, het textielonderwijs en de fraaie producten. Veel van de foto’s zijn van de jaren vijftig en erna. De beelden van de sluiting, leegstand en sloop van fabrieken worden getoond. Maar ook, voor velen onbekend, fraaie foto’s die aantonen dat er nog steeds in Tilburg wordt gewerkt in de textiel. 

Terug in de tijd. Hoe zag een textielfabriek er vroeger uit? Aan wat voor soort machines stonden de spinners en de wevers? In het boek zijn prachtige foto’s te zien van de oude fabriek van de firma Diepen. Ze zijn gemaakt door de fabrikant en amateurfotograaf Rudolf Diepen. Ook van andere fabrieken zijn opnamen, waarop vele arbeiders te zien zijn. Kans is groot dat er nog een familielid wordt herkend.

Na de oorlog was er een groot tekort aan textiel. De industrie had veel personeel nodig. Met advertenties en premies werden jongens en meisjes gelokt om te komen werken. Mogelijk was u een van hen. De eerste vijftien jaar was er inderdaad veel werk, maar daarna ging het mis. In de foto’s van na de oorlog kom jij misschien jezelf tegen, jouw partner, je vader of moeder of iemand uit de buurt.

Het boek verschijnt in groot formaat (238 x 285 mm) met maar liefst 232 pagina’s binnenwerk geheel in full color. Het bevat ruim 330 foto’s en het is ingebonden in hardcover met gedeeltelijk linnen band. Het boek is verkrijgbaar voor €24,95.

Tilburgse textiel

 

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn