Bericht

Onlangs verschenen

Terug naar de fabriek; 25 industriële iconen met nieuwe energie

 naamloos

 

Oude fabrieken en scheepswerven spreken tot de verbeelding. In monumentale hallen werden ooit legendarische producten gemaakt en stonden machines te dreunen. Nu kun je naar een opwindend concert in een oude energiecentrale of een hapje gaan eten in een voormalig ketelhuis.

In deze gids beschrijven de auteurs op inspirerende wijze het nieuwe leven van 25 industriele iconen in Nederland. Ze vertellen over het bewogen verleden en laten oud-werknemers en jonge creatieven aan het woord over hun band met deze locaties. Een verhaal over de opkomst en neergang van de Nederlandse industrie geeft extra achtergronden bij deze ontdekkingstocht langs het industrieel erfgoed van ons land. Met honderden unieke foto's en handige adressen van culturele attracties en bijzondere restaurants. De voor dit boek geselecteerde industriemonumenten zijn verspreid over het hele land, en vertellen het verhaal over uiteenlopende bedrijfstakken, van de scheepsbouw en de textielindustrie tot de consumentenelektronica en de productie van aardewerk. Een compleet overzicht van alle beschreven locaties staat op terugnaardefabriek.nl  Bij elk beschreven object is een intervieuw opgenomen met een initiatiefnemer of gebruiker van een herbestemd fabriekscomplex.

Tot de selectie behoren ondermeer, de sojafabriek Cereol in Utrecht, de NDSM-werf in Amsterdam, de Zwarte Silo in Deventer, de ECI-fabriek in Roermond, het Ebbingekwartier in Groningen en het onlangs geopend Industrieel Museum Zeeland in Sas van Gent. Bij het selecteren en beschrijven van de industriële iconen konden de auteurs gebruik maken van de kennis van verschillende erfgoedorganisaties. Ze werden onder meer geadviseerd door experts van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) en de non-profitorganisatie voor herbestemming van industrieel erfgoed BOEi.

Het boek heeft een fraaie lay-out en is prettig leesbaar. industriemonument. Het boek is rijk geillustreerd met recente kleurenopnamen, die een goed beeld geven van de grote mate van diversiteit in het hergberuik van buiten voormalige industriële complexen. Ok zijn historische foto's toegevoegd, en worden praktische tips en adressen gegeven.

''Terug naar de fabriek'' is een handzame, praktische, actuele en vooral inspirerende gids voor iedereen die is geinteresseerd in hergebruik van industrieel erfgoed in Nederland.

Marcel Bayer, Marijek Bovens, Bas Husslage, Jaco Boer, BramVermeer: terug naar de fabriek; 25 industriële iconen met nieuwe energie.Amsterdam, Uitgeverij Oostenwind, 2015. 270 blz., ill., Lit.opg., reg. ISBN 978.94.91481.07.9.  Prijs: € 25,=.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn