Bericht

ZOMA-gebouw in Groesbeek wordt toch gesloopt

 

 

 

sloop ZOMA

Ondanks nog lopende procedures en bezwaarschriften van diverse erfgoed-organisaties, waaronder Heemschut-Gelderland en de  Stichting Industrieel Erfgoed Gelderland-Flevoland, is afgelopen zaterdag een begin gemaakt met de sloop van de voormalige schoenenfabriek ZOMA in Groesbeek. Het gaat in de eerste fase om de verwijdering van asbest uit de gevels.

Het markante bedrijfsgebouw, een fraai voorbeeld van industriële wederopbouwarchitectuur uit 1955 moet in de visie van de gemeente Groesbeek plaats maken voor nieuwe centrumplannen. Op de huidige locatie van het gebouw komt een parkeergarage voor de nieuwe supermarkten van Aldi en Jan Linders.

In januari werd er een grote opruimingsmarkt in de ZOMA gehouden. Dit was een initiatief van Guido Muskens, die het pand sinds 2007 huurde. Hij organiseerde regelmatig exposities in het gebouw. In de 40 jaar daarvoor was de firma ZOMA (ZOlenMAkerij) in het bedrijfspand gevestigd.

Erfgoedorganisaties en andere belanghebbenden deden er alles aan om het pand te behouden, maar hun inzet mocht niet baten.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn