Bericht

Hengelo: Stork-Hijschgebouw bedreigd met sloop

hengelo Hijsch

 

Het Hijschgebouw, een constructiewerkplaats uit 1889 van de machinefabriek Stork in Hengelo moet worden gesloopt. De conditie van het stalen skelet bij het ROC van Twente gaat zo snel achteruit dat er in feite geen mogelijkheden zijn het geraamte overeind te houden.                   

Dit vertelde wethouder Jan Bron gisteravond tijdens de Politie Markt tegen de geschrokken raadsleden. Het college van b en w heeft nog geen definitieve beslissing genomen over het lot van het Hijschgebouw, maar dat gebeurt uiterlijk dinsdag en mogelijk al eerder. Bron liet daarbij duidelijk doorschemeren dat er geen alternatieven zijn om dit restant van het industriële Stork-verleden overeind te houden. Hij wil nog wel kijken of de gevels te handhaven zijn, maar dat lijkt ook geen realistisch plan. Dat betekent dat Van Wijnen, partner in Hart van Zuid, ook moet meewerken en Van Wijnen heeft absoluut geen zin om daar kosten te maken. 

Het betrokken terrein kampt al met een tekort van tien miljoen euro op de grondexploitatie, waardoor de relatie tussen het bouwbedrijf en de gemeente al stevig is bekoeld. En maatregelen om de gevels te behouden kosten tenminste een ton.Uit de toelichting van Bron bleek dat er al eerder onder het staalskelet geparkeerde wagens beschadigd zijn geraakt door neerstortende delen. "De situatie is zeer gevaarlijk en de conditie verslechtert snel."

Als er een beetje stevige wind op de gevels staat, is het risico niet denkbeeldig dat de wand omver wordt geblazen en op straat belandt. "Dan is de ellende niet te overzien", aldus Bron.Sinds een recente controle is het complex afgesloten en mag er niet meer worden geparkeerd. Die inspecties hebben om de drie maanden plaats, maar de laatste keer bleek dat de zaak eigenlijk niet meer te redden is. Zo waren er brokken steen naar beneden gekomen.

Verbindingsstukken van het staalskelet bleken totaal verdwenen, andere onderdelen zijn er zo slecht aan toe dat ze niet meer zijn te conserveren door middel van zandstralen. De aftakeling zet zich snel voort en lijkt niet te stuiten.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn