Bericht

expositie ''de bouw van stoomgemaal de Cruquius 1846-1849''

 

 

cruq

 

Vanaf heden kun je in de Waterschapszaal van Museum De Cruquius een nieuwe tentoonstelling bewonderen: “Bouw van het stoomgemaal De Cruquius van 1846-1849 – in een achttal facetten”. De tentoonstelling bestaat uit bouwtekeningen van het bijzondere stoomgemaal en is samengesteld in het kader van het “Europees Jaar van het Industrieel en Technisch erfgoed”. U kunt de bouwtekeningen bekijken tot 11 januari 2016.

Koning Willem I wilde Nederland op de kaart zetten met de droogmaking van het Haarlemmermeer. Hiertoe werden halverwege de negentiende eeuw drie stoomgemalen gebouwd. De gemalen kregen de namen van beroemde waterstaatkundigen: Leeghwater, Lijnden en Cruquius. Met hun neogotische elementen, zoals kantelen, steunberen, spitsbogen en rijk geornamenteerd traceerwerk, de fraaie gietijzeren elementen in de machinekamer, en uiteraard de enorme stoommachine zelf met de balansarmen en pompen, waren de drie gemalen ware kathedralen van techniek.

Deze tentoonstelling geeft, in een achttal facetten, een goed beeld van de bouw van het stoomgemaal De Cruquius van 1846 tot 1849. Deze facetten zijn onder andere: Bouw en woonvoorziening, Heiwerk, Dennenvloer, Stortvloer en watergangen.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn