Bericht

tentoonstelling Lekbrug Vianen ''Ik boog op mij''

 

Vianen

''Ik boog op MIJ; de magistrale boog over de Lek tentoongesteld''

 

In het museum IJsselstein  is vanaf 4 oktober een tentoonstelling te bezichtigen, over de strijd om het behoud van de Boogbrug uit 1936 bij Vianen.

Over de Lek bij Vianen liggen twee nieuwe en één oude brug gebroederlijk naast elkaar. Rijkswaterstaat wil de oude brug slopen en daarmee één van de belangwekkendste bruggen uit de geschiedenis vernietigen. De oude boogbrug is onderdeel van een uniek infrastructureel wegennetwerk dat in de dertiger jaren speciaal voor de auto is aangelegd en waarvoor twaalf nieuwe bruggen over de grote rivieren werden gebouwd. De Viaanse brug vormt binnen de groep van de twaalf bruggen een historische spil. Met de tentoonstelling ‘Ik Boog op MIJ’ wordt een appél gedaan op de historische betekenis en de schoonheid van de boogbrug. Tevens wordt de vraag gesteld of slopen op grond van financiële redenen de vernietiging van ons erfgoed rechtvaardigt.

De activiteiten voor het behoud van de twaalf bruggen en de Viaanse brug in bijzonder worden uitgevoerd door de Stichting Boogbrug Vianen. In 1998 opgericht door Wim van Sijl.

Bij Museum IJsselstein (MIJ) is een selectie van foto’s, artikelen, objecten, video’s en performances te zien die ingezet worden om aandacht te vragen voor de schoonheid en de bijzondere betekenis van de twaalf bruggen.

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn