Bericht

Actueel

Moerputtenspoorbrug Open Monument 4-5 april

Moerputtenbrug

Breng op 5 of 6 april 2014 een bezoek aan de spoorbrug in natuurgebied de Moerputten bij ‘s-Hertogenbosch, Open Monument van de Maand april. Het Open Monument van de Maand wordt georganiseerd in aanloop naar Open Monumentendag 2014, met als thema ‘Op reis’. De spoorbrug sluit hier naadloos bij aan.

Halve Zolenlijn
De Moerputtenbrug ligt in de Langstraat, een streek tussen ‘s-Hertogenbosch en Geertruidenberg die eeuwenlang het centrum vormde van de schoen- en leerproductie in Nederland. Met de groei van deze industrie in de negentiende eeuw groeide de behoefte om producten te exporteren. In 1881 werd daarom begonnen met de aanleg van de Langstraatspoorlijn. Vanaf eind 1890 reden er over deze spoorlijn, met de bijnaam Halve Zolenlijn, dagelijks treinen tussen ’s-Hertogenbosch en Lage-Zwaluwe. Imposant onderdeel van het traject is de Moerputtenbrug. Deze 600 meter lange spoorbrug is een prachtig voorbeeld van industrieel erfgoed uit de negentiende eeuw. Het statige gevaarte bestaat uit een ijzeren constructie die rust op 35 gemetselde pijlers.

Industrieel rijksmonument
In 1972 is de Langstraatspoorlijn niet meer rendabel, wordt opgeheven en de Moerputtenbrug raakt in verval. De gemeente ‘s-Hertogenbosch voorkomt in de jaren tachtig de sloop. In 1990 krijgt Staatsbosbeheer natuurgebied De Moerputten mét brug in bezit, waarna de brug in 1995 rijksmonument wordt. Van 2002 tot 2011 wordt de brug gerestaureerd en wordt toegankelijk gemaakt voor wandelaars.

Programma 5 en 6 april
Op zaterdag 5 april worden vier rondleidingen gegeven, twee om 10.00 uur en twee om 14.00 uur. Op zondag 6 april worden vier rondleidingen gegeven, twee om 11.00 uur en twee om 14.00 uur. Per rondleiding kunnen maximaal 20 mensen mee. Aanmelden is verplicht en kan vanaf maandag 24 maart via www.staatsbosbeheer

Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn